De werkvoorbereider vs. de tekenaar
Om de overeenkomsten en verschillen tussen een werkvoorbereider en een tekenaar goed uit te leggen, zetten we eerst in grote lijnen op een rijtje wat beide functies inhouden. De werkvoorbereider vs. de tekenaar dus. We starten bij de technisch tekenaar. Daarna gaan we in op de werkzaamheden van de werkvoorbereider.
De technisch tekenaar
Een technisch tekenaar maakt, zoals de functienaam al zegt, technische tekeningen. Als technisch tekenaar zijn er voldoende opties voor handen om aan de slag te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld als zzp’er gaan werken. Maar ook in loondienst bij bouwbedrijven, aannemers, architectenbureaus en overheidsinstellingen. Ook de woningbouw, civiele techniek of installatietechniek bieden meer dan genoeg uitdaging. Technisch tekenaars werken dus bij veel soorten technische bedrijven. Hierdoor kan de specifieke functie-inhoud per sector best wat variëren.
De werkzaamheden van een technisch tekenaar
Als technisch tekenaar ga je aan de slag met aangeleverde informatie. Of je verzamelt zelf de informatie die nodig is om te kunnen starten met het tekenwerk. Naast het tekenwerk, horen ook het maken van berekeningen en het verwerken van wijzigingen tot de werkzaamheden. De technisch tekenaar maakt een voorlopig ontwerp van een project. Daarna wordt het uitvoeringsontwerp opgepakt en aan de hand van verbetervoorstellen uitgewerkt. Technisch tekenaars werkten in een ver verleden vooral op papier. Vandaag de dag zijn er CAD (Computer Aided Design)-systemen voor het maken van werk- en 3D-tekeningen. Veelgebruikte softwareprogramma’s zijn AutoCAD en Revit. Daarnaast zijn er organisaties die hun eigen specifieke tekenprogramma’s gebruiken. Je moet als technisch tekenaar goed kunnen samenwerken en afstemmen met je naaste collega’s en de medewerkers die afhankelijk zijn van jouw tekenwerk. Bovendien is een scherp oog voor detail van belang om fouten te voorkomen en kosten te besparen.
De werkvoorbereider
In de tekenaar vs. de werkvoorbereider, is de werkvoorbereider ook een belangrijke schakel binnen een organisatie. Je bent in deze rol verantwoordelijk voor de coördinatie en het beheer van verschillende projecten. Ook zorg je dat aan alle voorwaarden wordt voldaan om de werkzaamheden te kunnen starten. Meestal ga je als werkvoorbereider aan de slag bij een technisch bedrijf, zoals een installatie-, bouw- of aannemersbedrijf. Of bij een ingenieurs- of architectenbureau. Je geeft invulling aan nieuwbouw- of renovatieprojecten binnen de woning- of utiliteitsbouw.
De werkzaamheden van een werkvoorbereider
Wat de exacte werkzaamheden van een werkvoorbereider zijn hangt af van het bedrijf waarvoor hij of zij werkt en welke deelfuncties hij of zij daar heeft. Over het algemeen heeft een werkvoorbereider drie verschillende rollen. Deze zullen elkaar in de praktijk vaak overlappen. Dit zijn de rollen van calculator, technisch tekenaar/BIM-modelleur en planner. De rollen van calculator en planner lijken best veel op elkaar. Het grote verschil is dat er bij de calculator meer nadruk ligt op de berekeningen dan bij de planner.
De werkvoorbereider staat aan het begin van elk project. Dit voortraject van een project is belangrijk. Als werkvoorbereider zorg je er onder andere voor dat alle benodigde materialen aanwezig zijn, het kostenplaatje in orde is en dat de juiste mensen op de uitvoering gezet worden. De werkvoorbereider is voor een deel verantwoordelijk voor het aanleveren en beoordelen van de technische tekeningen en soms ook het aansturen van de tekenaars. Daarnaast houdt hij of zij de voortgang van een project bij, registreert meer- of minderwerk en verzorgt de nacalculatie.
De overeenkomsten
Op basis van de bovenstaande uitleg zijn er al een aantal duidelijke overeenkomsten te zien. Het verzorgen van technisch 2D en 3D tekenwerk staat hierbij natuurlijk met stip op nummer één. Verder zullen werkvoorbereiders en technisch tekenaars elkaar in de praktijk best nog wel eens tegenkomen binnen een organisatie, omdat beiden binnen de zelfde branches werkzaam kunnen zijn. De tekenvaardigheden en kennis van de tekenprogramma’s, waarmee binnen een bedrijf gewerkt wordt, spelen voor beide beroepsgroepen een belangrijke rol.
Hiernaast ligt een technische opleiding aan de basis van beide functies. Een goed technisch inzicht is bovendien voor zowel de technisch tekenaar als de werkvoorbereider van groot belang. Ook is er een overeenkomst tussen beide functies in de samenwerking met een team van technisch specialisten. Zoals bijvoorbeeld collega tekenaars, aannemers, bouwmedewerkers of (installatie)monteurs. Ondanks dat zowel de technisch tekenaar als de werkvoorbereider verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen (teken)projecten, liggen de zwaartepunten hierin wel op net iets andere vlakken.
De verschillen
Een tekenaar besteedt het gros van zijn of haar werktijd aan het maken van werktekeningen of het 3D modelleren. De werkvoorbereider heeft ook andere taken die tijd en aandacht nodig hebben. Het grootste verschil tussen de twee functies zit ‘em dan ook in de verschillende rollen die een werkvoorbereider vaak vervult; calculator, planner én tekenaar. De werkvoorbereider heeft daarmee verantwoordelijkheid van de start tot het einde van een project. Bij de start moeten bijvoorbeeld het tekenwerk, het kostenplaatje, de materiaalinkoop en de urenplanning op orde zijn. Ook moet meer- of minderwerk scherp in de gaten gehouden worden en moet een nacalculatie worden gemaakt aan het einde van een project.
De technisch tekenaar heeft een verantwoordelijke rol. Werktekeningen, berekeningen en wijzigingen moeten tenslotte tot in detail kloppen. Maar deze verantwoordelijkheid is minder breed dan die van de werkvoorbereider. De werkvoorbereider zal over de volle breedte meer in overleg moeten treden met verschillende partijen, de haalbaarheid van aanpassingen moeten beoordelen en meer aspecten van het totale project in de gaten moeten houden. Ook zal een werkvoorbereider zich zo nu en dan eens op de bouwplaats laten zien. Een technisch tekenaar werkt daarentegen hoofdzakelijk vanachter het bureau.